H

H

lördag 1 september 2012

Lördagskoma...

Ja, här är det koma, vi ligger i varsin soffa och orkar ingenting, klockan tjugo över nio på en lördagkväll... Edvin är hos sin farmor och farfar på en övernattning och vi ser fram mot sovmorgon imorgon! Det var inte igår... Ändå längtar man ju efter lilla snuffegubben:-)! Ikväll har jag bakat två tårtor till söta mormor som fyller 84 (!) år imorgon, den här tårtan är en lyxig variant på pavlovan, tänkte bjuda Er på receptet:)...
 
 
 
 
 
 
 
Choklad pavlova
 
 
6 stycken äggvitor
3 1/4 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk balsamicovinäger
50 g hackad mörk choklad
 
3-5 dl Vispgrädde
Ev. 1-2 dl  turkisk yoghurt
Färska bär efter säsong
 
Sätt ugnen på 180*. Vispa äggvitorna tills det bildas toppar på ytan. Fortsätt vispa full rulle och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills marängen är blank, fast och sockerkristallerna har smält. Sikta över kakaon, häll över vinägern och tillsätt den hackade chokladen. Vänd försiktigt ner allt i marängen. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg på en liten tallrik eller något annat runt och rita med blyerts av så att du får en ring på pappret. Bred sedan ut marägen och ta hjälp av den ritade cirkeln för att få en rund tårtbotten. Den kommer "fluffa" ut sig i ugnen så man behöver inte vara så nogrann. Sätt in marängen i mitten av ugnen och sänk direkt temperaturen till 150*. Grädda i 1 timme och 10 minuter. Låt svalna.
 
Vispa grädden, blanda eventuellt i lite turkisk yoghurt, jag tycker det ger en fin syrlig smakbrytning till den feta grädden och söta marängen. Toppa sedan med säsongens frukter och bär. Till den här chokladpavlovan är det såååå gott med färska hallon! På bilden, som togs i somras är det färska jordgubbar som marinerats i lite balsamicovinäger och socker, mums! Imorgon blir det blåbär, hallon och banan på tårtorna. Bara fantasin sätter gränserna...

Testa den här, busenkel att göra och supergod!



 

Lillprinsen gillar tårta:-)!!!
 
 
 
Nu ska jag återgå till slapparläge:)!
Trevlig helg på Er!!!
 
 
 
Kramar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar