H

H

söndag 12 juni 2011

Vilken värme!

Riktig högsommar värme i juni, före midsommar, ja, det brukar ju inte höra till vanligheterna. Men varmt har det varit nu ett bra tag, och torrt är det! Idag kom det någon liten regnskur, och här i Hässelby mullrade åskan lite på avstånd, men det hade behövts mer regn, alla blommor som brukar hålla sig fina till midsommar, tex bondpionerna och lupinerna, har redan blommat över i värmen och torkan...

Så har ännu en helg "sprungit" förbi. Som vanligt har dessa två dagar handlat om panel för vår del, börjar känna att vi verkligen behöver unna oss lite semester i sommar, att åka bort några dagar och slippa känna av alla "måsten" på hemmaplan, vi får se om vi lyckas ta oss iväg någonstans. Idag har vi också haft trevliga fikagäster på besök, alltid lika kul att träffa familjen C:)! Edvin stormtrivs när han får lek kamrat, och att hon dessutom har två storasyskon som ger uppmärksamhet tycker lillprinsen är toppen!

Inspirerad av alla härliga jordgubbstårtor som det bjudits på under skolavslutningarna så gjorde jag en egen variant idag, en jordgubbs pavlova, superenkel att göra, tar dock lite tid så en viss planering kan behövas. Här kommer receptet;


Jordgubbs pavlova med rabarbergrädde





Pavlovan

6 st äggvitor
3 dl strösocker
1 1/2 msk maizena
1 1/2 tsk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger


Rabarbergrädden

300 g rabarber i 2 cm skurna bitar
2 dl strö eller råsocker
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde

1 liter färska jordgubbar


Blanda rabarber, socker, potatismjöl och vaniljsocker i en ungsfast form, baka i ugn 175* ca 30 min till rabarbern är helt mjuk. rör om tills det är en jämn creme. Om rabarberkompotten har tråkig färg kan man tillsätta någon droppe röd caramelfärg.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt  allt socker under kraftig vispning, rör sedan ner maizenan och vinägern. Lägg upp marängskummet på en plåt med bakplåts papper. Forma till en rundel, ca 22-25 cm i diameter. Ställ in i ugnen på 140* i ca 75 minuter, låt sedan svalna långsamt i avstängs ugn.

Rensa och skiva jordgubbarna, vispa grädden och vänd försiktigt ner rabarberkompotten, bäst är att först blanda i lite grädde i kompotten, sen vända ner detta i grädden, som då behåller sin "fluffighet". Lägg upp marängbotten på ett fat, på med rabarbergrädden och toppa med jordgubbarna, ät och njut:)!



Mmmmmmmm!


Krispig och seg maräng, fluffig rabarbergrädde och färska
jordgubbar, gott!


Jag har skrivit ner receptet på pavlovan här på bloggen förut, men det är en superenkel dessert att göra, så den tål att upprepas:). Kan varieras i det oändliga också, när hallonen mognar på sensommaren brukar jag göra en chokladmaräng med hallon på toppen, mums!

Imorgon kommer fler bilder från helgen, nu ska jag försöka hinna lägga mig i sängen innan jag somnar:)!

God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar